Af Knud Søndergaard, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Fra en ny teknologi med tilhørende standard annonceres, til der er kompatible produkter i butikkerne, går der ofte, hvad der for nogle af os føles som en evighed.
Et aktuelt eksempel er routere med den nye, lynhurtige Wi-Fi 6 teknologi. Alt om DATA beskrev principper og fordele i efteråret 2017, og vi mente – noget optimistisk, at standarden ville blive ratificeret i slutningen af dette år eller begyndelsen af 2018. Vi skulle dog frem til september 2019, før alle formaliteterne var på plads.
Til gengæld er der nu fuld fart på udrulningen af produkter med opbakning fra de toneangivende spillere i denne del af it-branchen. I nummer 13/2019 testede vi vores første Wi-Fi 6-router, og her bringer vi vores vurderinger af en stærk router og et matchende netværkskort fra TP-Link, som kan etablere en trådløs forbindelse mellem to computere.
Ligesom andre producenter af Wi-Fi 6-grej har TP-Link lagt ud med en router, som ligger i den øverste mellemklasse, men dog ikke sender potentielle kunder skrigende bort.
Archer AX6000 er en Dual-Band-router, hvis typenummer dækker over summen af en båndbredde på 4,804 Gbps og 1,148 Gbps på henholdsvis 5,0 og 2,4 GHz-båndene. Senere i 2019 eller måske snarere efter nytår kommer der en AX11000 Tri-Band-router dedikeret til gamere, plus tre økonomimodeller, et mesh-system og en extender.
Tilbage til AX6000. Denne router følger designmæssigt i hælene af TP-Links highend-modeller med en kvadratisk opbygning og 8 aktive, forholdsvis korte antenner. I centrum på oversiden sidder logoet, hvis belysningsfarve angiver status: Blåt betyder OK, orange står for internet uden Wi-Fi og rødt for intet internet.
Masser af porte
Med en Archer AX6000 som centrum i netværket kan de fleste af os spare en switch med tilhørende plads- og strømforbrug, for routeren har ikke færre end 8 LAN-porte med 1 Gbit-kapacitet. Det rækker lige akkurat i kontoret hos os.
Den enlige WAN-port, som skal sluttes til internetudbyderens modem, er opgraderet til en båndbredde på 2,5 Gbps. Vores internet-pusher, YouSee, kan aktuelt ikke levere mere end 1 Gbps, men de har lige høvlet 20 % af abonnementsprisen på denne forbindelse og er begyndt at trække kraftigere kabler mellem deres skabe. Mon ikke de er på vej med noget endnu hurtigere og dyrere?
De obligate to USB-porte til eksterne lagringsenheder følger også med tiden. De er begge i 3.0-klassen, men den ene er den gamle type A, mens den anden er den mindre type C, hvor stikket ikke kan vendes forkert.
Hjemmeværn
Sikkerhed er noget, som alle opkoblede brugere er nødt til at forholde sig til. I lighed med flere andre router-producenter medleverer TP-Link en omfattende sikkerhedspakke. Den hedder HomeCare og er udviklet af Trend Micro.
Dette hjemmeværn omfatter alle enheder på netværket og består af antivirus, forældrekontrol og QoS (Quality of Service eller tjenesteprioritering). HomeCare er gratis i 3 år. Derefter skal man slippe et månedligt gebyr eller undvære nogle features. Vi har ikke installeret HomeCare i forbindelse med denne test.
Smart netværkskort
Til vores første Wi-Fi 6-test brugte vi en kompatibel smartphone – en Samsung Galaxy S10 – som klient. Denne gang har vi installe-ret et spritnyt TP-Link Archer TX3000E netværkskort i vores HP Z230 backup-maskine og etableret en trådløs forbindelse mellem den og AX6000-routeren.

Hjertet i netværkskortet er den populære Intel Wi-Fi 6 AX200 160 MHz-chip, som også tilbyder Bluetooth i den seneste version 5.0. Her taler vi om et Dual-Band-kort i AX3000-klassen med teoretiske båndbredder på 2,402 Gbps/5,0 GHz og 574 Mbps/2,4 GHz.
Selve kortet kræver en ledig PCIe-bås i computeren. Det har tilslutninger for to medfølgende antenner, som kan skrues direkte på kortet eller sættes på en ret tung magnetisk fod, hvis man vil have antennerne op til en meter væk fra pc’ens metalkabinet.
Nem og hurtig opsætning
Om ibrugtagningen af Archer AX6000-routeren er der ikke meget at fortælle. Som det ikke er ualmindeligt i dag, logger routeren ved opstart selv ind på det website, der giver adgang til dens indstillinger. De mest grundlæggende parametre kræver ikke den dybe indsigt, og man kan oven i købet sætte sproget til et glimrende dansk.

Vi snublede dog over en mindre ”bøf”, for ifølge netværkskortet havde vi 17 kablede og 3 trådløse enheder. Der var åbenbart byttet om på ordene i ”Wireless” og ”Wired” boksene. Ingen katastrofe.
Archer TX3000E-netværkskortet installeres nemmest ved hjælp af driverne på den medfølgende cd. Denne software skulle selvfølgelig opdateres, men det klarede Windows Update på egen hånd.
Den tekniske del af testen
Archer AX6000-routerens tekniske performance har vi testet på to måder. Dels har vi – som sædvanlig – ved hjælp af appen Speedtest målt, hvor hurtigt tre forskellige klienter – smartphones – kan føre sig frem på internettet fra fire forskellige positioner i vores testmiljø. Resultaterne fremgår af tabellen i denne artikel.
Og dels har vi undersøgt, hvor godt AX6000-routeren fungerer sammen med det trådløse TX3000E-netværkskort. Hertil har vi brugt den ligeledes gratis app TamoSoft Throughput Test i version 1.0 Build 33.
Vi har skelet til nogle af anvisningerne i en ”Reviewer’s Guide” fra TP-Link og efter firmaets råd placeret de to hold antenner i en indbyrdes afstand så kort som en meter. Desuden har vi frakoblet routerens automatiske valg mellem frekvensbåndene 2,4/5,0 GHz og etableret to adskilte netværk på de to frekvenser.
Begge hastighedstest giver resultater, som vi for blot et år siden kun turde drømme om. Især skal det fremhæves, at den trådløse forbindelse mellem routeren og netværkskortet på kort afstand kan være hurtigere end et LAN-kabel mellem de to computere.

[wp-review id="3128713"]

[wp-review id="3128714"]